tirsdag den 11. august 2009

Rapport

Rapport

Hvad betyder Rapport. Her er hvad forskellige ordbøger mener om den sag:


  • "Et fransk begreb der i Danmark i b.la. efterretningsverdenen bruges til at beskrive den proces i forholdet til et andet individ hvor man opbygger tillid, samarbejdsvillighed og tryghed."

  • "One of the most important features or characteristics of unconscious human interaction. It is commonality of perspective, being in "sync", being on the same wavelength as the person you are talking to."

  • "A relation, especially one characterized by sympathetic understanding, emotional affinity, or mutual trust."
Der er altså tale om en speciel tilstand som kan opstå imellem to mennesker.

Når to forelskede personer f.eks. sidder og er fuldstændig forgabt i hinanden vil man kunne observere, at deres vejrtrækning, toneleje, ordvalg, kropsholdning, sindstilstand m.m. følger hinanden. De matcher med andre ord hinanden -ubevidst. De vil således helt naturligt have en meget dyb rapport med hinanden. En god rapport indebærer også, at man har 'paraderne' nede og er mere åben for, hvad den anden part siger eller foreslår.

Rapport afføder naturligt matchning af den anden part. Og (korrekt) matchning kan føre til rapport. Brug kalibrering til at afgøre, om der er rapport.

Man kan også sammenligne rapport med, at man taler samme sprog. Hvis en anden person taler et andet sprog end ens eget modersmål, skal ordene oversættes og måske tolkes inden de forstås og giver mening. Selvom kommunikationen fungerer og budskabet bliver overbragt, skal der alligevel bruges mange mentale kræfter på at forstå budskabet i forhold til, hvis det havde været kommunikeret på modersmålet. Hvis afsenderen af budskabet havdet "matchet" sproget (talt modersmålet), var kommunikationen blevet modtaget bedre af modtageren. Der havde ikke været nogle ting, som afledte opmærksomheden fra selve budskabet.

Eller, prøv at forestille dig, at hvis en person står "for tæt" på dig under en samtale, kan det genere så meget, at det tager koncentrationen væk fra kommunikationen. Ved brug af matchning (og kalibrering) kunne en god rapport være opnået, og kommunikationen ville have forløbet uforstyrret.

Når man bevidst matcher en anden persons sprog, kropsholdning, vejrtrækning, gestikulationer m.m. er det vigtigt at det gøres diskret. Lad være med at bevæge din arm, når den person du matcher bevæger sin arm. Hvis du spejler den anden person, vil det muligvist blive bemærket, og hvis det bliver bemærket er der en chanche for, at det vil tage fokus væk fra dit budskab. Det kan virke provokerende på andre, hvis du spejler (eller efteraber) i stedet for at matche.

Match Pace og Lead
I NLP bruges ofte begreberne Match, Pace og Lead. De er relateret til Rapport.

Match
Match er at matche en anden person for at skabe og vedligeholde rapport. Når der er rapport sker matchning ubevidst.

Pace
Man pacer så at sige rapport bevidst, f.eks. ved at matche både sprog, kropssprog, meninger, følelser m.m. Sprogligt kan man pace ved at sige ting, der ikke kan benægtes af modtageren og dermed bliver opfattet som rigtige (der er enighed).

Lead
Lead er at bevæge en anden person hen imod din model af verden. God rapport er vigtig i når man "leader", da man ellers risikerer at den anden person ikke "følger med" eller man mister den rapport man allerede havde (men ikke havde nok af). Man kan også bruge at "leade" for at kalibrere for rapport.

Match, pace og lead bruges altså til at opnå og vedligeholde rapport. Det bruges også hyppigt i hypnotisk sprog og tranceinduktion, men har også mange andre anvendelsesområder, som f.eks. salg, forhandling m.m.

I nogle af de følgende blogindlæg vil jeg give eksempler på match, pace og lead indenfor NLP, hypnose og salg.


Øvelser i at vedligeholde og skabe rapport

Match/mismatch (A=Fokusperson, B=Practitioner, C=Observatør)
Før øvelsen bliver A sendt udenfor for at finde på en oplevelse som han eller hun kan tale om i 4-5 minutter. B og C skal aftale et tegn, som C skal give B efter 2-2½ minut.Øvelsen går ud på at første halvdel af tiden, skal B matche C's kropssprog. Herefter giver B tegn til B hvorefter B mismatcher C's kropssprog.
  • A og B placerer sig overfor hinanden
  • B beder A fortælle om en oplevelse, og matcher
  • Efter halvdelen af tiden giver C tegn hvorefter B mismatcher
  • C skal herefter sansebaseret fortælle hvordan matching og mismatch påvirkede A

Ingen kommentarer:

Send en kommentar